Home

Zic și eu, ca economist: protestele din Franța nu (mai) au nicio legătură cu vârsta de pensionare. Pe scurt, de zeci de ani bogăția în lume s-a dus și se tot duce dinspre clasa de mijloc, tot mai sărăcită, spre elitele financiar-bancare. Crizele bancare de tot felul, tot mai dese, nu sunt decât un mod de a taxa fraierii. La fel și scăderea constantă a puterii de cumpărare, un mod mascat de a taxa prostimea, căruia îi spunem, savant, inflație sau, și mai savant, dezechilibru al masei monetare, ca să nu mai înțeleagă nimeni nimic. Ăsta e și scopul, nu?

Nu degeaba acum vreo două săptămâni Biden a spus clar și răspicat, negru pe alb: băncile americane intrate acum în faliment, rămân în faliment. Managementul acestora este dat afară (spre deosebire de bonusurile și avioanele private de la criza anterioară), iar investitorii rămân cu paguba. Nimic despre bailouturile de tristă amintire, din 2009 – 2011, când fraierii de rând, prin guvernele naționale, au plătit extravaganța too big to fail, și pofta de risc, și lăcomia financiar-bancară.

Nu întămplător una din băncile europene care nu se simte prea bine, nu trage prea bine afară în aceste săptămâni, e una elvețiană. Franci elvețieni, țepe cu franci elvețieni, sună cunoscut? Any bells ringing?

Cât despre greva generală din sistemul de transport german, din zilele acestea, ce-ar mai fi de zis? Șoc și groază printre bancheri și industriași. Cum se poate așa ceva? Există sindicate în Germania? Uite că există, și dau acolo unde doare mai tare, la punctualitatea legendară nemțească. Că acolo ustură și se înțelege mesajul.

O ultimă idee, pe final. Și Macron, și spilcuitul ăla fals din Marea Britanie, sunt bancheri de investiții la bază. Wow, ce revelație! Ăștia doi reprezintă, chipurile, interesele clasei de mijloc și ale omului de rând. Hai sictir! Mai bine i-ar pune în casting pentru următorul sequel la Lupul de pe Wall Street, s-ar descurca mai bine decât Di Caprio la băgarea degetului în… mai bine revedeți scena aia demențială din film.

Așa, și poza de la postare. Are legătură nenea Macron cu fotbalul, cam cum au protestele din Franța cu vârsta de pensionare. Elita financiar-bancară să trăiască, și bailouturile din când în când. Și inflația, și francii elvețieni. Victorie!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s