Home

hannah arendt

“Hannah Arendt”, regizat de Margarethe von Trotta, este un film despre filosofia răului. A fost proiectat joi, 26.03.2015, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, în cadrul Zilelor Filmului Francofon.

Lungmetrajul este construit în jurul unor articole dedicate înțelegerii mecanismelor mentale prin care un criminal de război nazist precum Adolf Eichmann ajunge să nu simtă niciun fel de remușcare pentru crimele sale. Eichmann, unul dintre artizanii Soluției finale de exterminare a evreilor în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, este capturat de către serviciile secrete israeliene în Argentina și adus în Israel pentru judecată.

Puncte forte ale filmului:

-ideea centrală, așa cum reise din prelegerile academice ale personajului principal: intensitatea maximă a răului nu rezidă în exacerbarea tendințelor egoiste ale oamenilor, ci în considerarea oricărei ființe umane drept inutilă și, ca urmare, dispensabilă. În acest context, răul este de cele mai multe ori înfăptuit nu de monștri, ci de oameni obișnuiți, care, în anumite momente, își suprimă simțul moral: Adolf Eichmann este un birocrat cu înfățișare inofensivă ce nu are nimic de împărțit cu evreii – întreaga lui apărare la proces constă în faptul că nu a făcut decât să respecte, conștiincios, ordinele primite, legea nazistă și jurământul față de Hitler;

-inserțiile din procesul real al lui Adolf Eichmann, care sporesc tensiunea dramatică;

-flashback-uri prezentând relația de prietenie dintre studenta evreică Hannah Arendt și faimosul filosof german Martin Heidegger: în 1933 acesta devine membru al Partidului Nazist. Heidegger nu a retractat public niciodată suportul moral pe care l-a acordat naziștilor.

Recomand întâlnirea cu un astfel de film dedicat aproape în totalitate filosofiei, atât pentru mesajul său umanist, dar mai ales pentru întrebările stârnite de vizionarea acestuia, a căror rezolvare te stimulează către studiu și cercetare.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s