Home

Criza globală a incendiilor de pădure a reprezentat impulsul de care aveam nevoie pentru a demara un proiect mai vechi, acela de a mă documenta și a scrie despre Climate Change. Dar, de când am scăpat de fracturare hidraulică în Timiș, iar activismul de mediu post-Roșia Montană s-a diluat spre inexistență, inclusiv această dorință a fost lăsată într-un raft al minții, la prăfuit.

Vă veți întreba, pe bună dreptate, ce legătură este între Amazon și centralele nucleare? Totul a pornit de la un articol din Forbes, în care un anume Michael Shellenberger susține, sus și tare, că incendiile din Amazon sunt fake news, alimentate de isteria unei prese în căutare de senzațional. De la Forbes nu mă așteptam la prea multe, întrucât susține de multă vreme energia convențională, însă am fost intrigat de autorul articolului.

Așa am ajuns la una dintre intervențiile sale Ted Talks, unde individul face lobby pentru energia nucleară la greu. Și-uite-așa, analizându-i argumentele, am ajuns să studiez puțin structura națiunilor care folosesc energia nucleară, 31 la număr. Sunt 457 de reactoare nucleare în lume și iată top 5:

  • SUA: 99
  • Franța: 58
  • China: 46
  • Japonia: 42 (majoritatea închise momentan)
  • Rusia: 37.

Așadar, Franța lui Macron, campioana traiului ecologic și bun, se află pe locul 2 mondial și pe primul loc în ceea ce privește procentul de energie nucleară în total energie, undeva peste 90% (prin comparație, SUA este la 19,3%, iar noi la 17,2%)

Shellenberger, premiat inclusiv de revista Time pentru activismul de mediu, susține că energia nucleară este soluția tehnică cea mai potrivită pentru contracarearea efectelor de seră produse de combustibilii fosili. Potrivit argumentelor sale, limitele tehnice ale energiei regenerabile nu-i permit acesteia să rezolve spinoasa problemă a încălzirii globale. Energia nucleară ar fi, în viziunea lui Shellenberger, superioară la următoarele capitole:

  • Cost final pentru utilizatori
  • Depozitare (deșeurile nucleare ocupă mult mai puțin spațiu decât panourile solare uzate)
  • Suprafață de teren afectată
  • Accidente (în pofida efectului psihologic produs de accidentele nucleare, această tehnologie este cea mai sigură – similar avioanelor în ceea ce privește transportul)

Promit că o să mă documentez (și o să scriu) despre fiecare argument în parte.

Revenind la francezi, am urmărit astăzi conferința comună Macron – Pinera (președintele Chile), în cadrul G7, având ca temă Amazonul. Amândoi au fost extrem de diplomați în ceea ce-i privește pe Trump și Bolsonaro. Și mai interesant este faptul că Franța, prin Guyana Franceză, se numără printre cele 9 state amazoniene (așa-i că nu știați? Nici eu 🙂 ). Am căutat puțin și despre Guyana Franceză: juridic vorbind, acest teritoriu de 83,534 km2 – prin comparație, Olanda are 41,543 km2) este considerat o regiune a Franței, practic singurul teritoriu al Uniunii Europene din Americi.

Prin urmare, dat fiind statutul Guyanei Franceze, oricât de neverosimil ar părea, Macron este îndrituit să vorbească despre pădurea amazoniană. Esența intervenției președintelui francez o constituie, însă, provocările de ordin juridic în ceea ce privește limitele suveranității unui stat (în speță Brazilia iresponsabilului Bolsonaro) în chestiuni care țin de siguranța planetei.

Atât Macron, cât și Pinera au promis că vor reveni cu un plan concret de protejare și conservare a întreg arealului amazonian. Așteptăm cu interes.

Pe finalul observațiilor, încă un fapt divers: Germania mai are în funcțiune doar 7 reactoare nucleare, planificate pentru închidere până în 2022. Structura tehnologiilor din energie reprezintă așadar un domeniu unde Franța și Germania (cele care țin, practic, laolaltă construcția europeană) au viziuni fundamental opuse. În ce fel va afecta acest lucru tandemul franco-german în ceea ce privește strategia globală de contracarare a schimbărilor climatice, rămâne să vedem.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s