Home

agricultura sau fracturare

Conferința cu acest titlu a fost organizată în 13.12.2014 de către Asociația ProMediu Timiș, la City Bussines Center Timișoara, având drept scop sensibilizarea agenților economici din Câmpia de Vest implicați în agricultură, în ceea ce privește pericolul iminent reprezentat de fracturarea hidraulică la adresa activității lor.

Am avut privilegiul să particip la această întâlnire în calitate de moderator, membru voluntar al Asociației ProMediu Timiș.

Din nefericire, extragerea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice de mare volum și agricultura se exclud. Vă supun atenției doar trei spețe din ceea ce reprezintă fracturarea hidraulică în Statele Unite ale Americii:

  • În California, stat care se confruntă de peste 4 ani cu o secetă catastrofală, există o competiție pentru apă între agricultori și firmele care practică fracturarea hidraulică, ce a dus la un consum iresponsabil al apei din acviferele subterane. California este principalul stat agricol al S.U.A. și se vede nevoită a face față unei crize devastatoare a apei curate. În acest context, sunt documentate cel puțin 9 cazuri în care organismele de reglementare ale S.U.A. și-au dat acordul pentru contaminarea acviferelor curate cu lichid de fracturare.
  • În Pennsylvania, Departamentul de Protecție a Mediului a dat publicității o situație care prezintă nu mai puțin de 243 de cazuri de contaminare a rezervoarelor private de apă potabilă, de către companiile de fracking (fracturare hidraulică). Raportul a fost dat publicității ca urmare a acționării în justiție de către organizații precum The Associated Press.
  • În Texas, cheltuielile cu refacerea infrastructurii rutiere, distrusă de camioanele care transportă cantități imense de chimicale, reziduuri toxice, lichid de fracturare, s-au dovedit a fi mai mari decât banii obținuți prin redevențe.

Experiența îngrijorătoare din Statele Unite nu trebuie să lase indiferent niciun cetățean al României legat de implementarea acestei metode extrem de poluante și la noi. Ceea ce ne-am străduit să comunicăm agricultorilor este faptul că rezistența și implicarea civică, neremunerate, nu sunt un moft, ci o necesitate. Nu putem rămâne indiferenți la contaminarea prețioaselor resurse de apă curată ale Câmpiei de Vest cu sute de chimicale păstrate în mare parte secret industrial, în virtutea unor contracte de concesiune pe zeci de ani, secretizate și acestea. Nu putem rămâne indiferenți atunci când ni se predică de la București renunțarea la sustenabilitatea independenței alimentare, în virtutea unei iluzorii independențe energetice. Ce independență energetică este aceasta care presupune contaminarea rezervelor de apă potabilă, pentru extragerea unor gaze de șist care se epuizează accelerat în primii 2-3 ani de exploatare, practicând un nivel al redevențelor complet nejustificat în raportul cu costul de oportunitate?

Au conferențiat persoane cu expertiză în domenii complementare, analizând impactul negativ al acestui fenomen interzis în Franța, Germania, Olanda, Bulgaria etc., din perspectivă geologică, juridică, economică, antreprenorială. Pentru cine mai crede că fracturarea hidraulică este o industrie inofensivă, curată, Asociația ProMediu Timiș poate pune la dispoziție un material condensat, care sintetizează studii ale Comisiei Europene și statistici din surse credibile, prestigioase, cu privire la efectele nocive ale acestui procedeu de exploatare a hidrocarburilor. Parcurgerea materialului nu ia mai mult de 1 oră.

Iar cine crede că jocurile sunt gata făcute, că nu ne putem opune acestui tăvălug corporatist în veșnică goană de resurse și profit, că nu putem lupta contra sistemului, ar fi bine să mediteze la evenimentele petrecute între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale. Vă așteptăm pentru informare și implicare. Rezistența civică nu este un moft, ci o necesitate!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s