Home

În editorialul publicat pe Gândul on-line în 15 ianuarie 2013, dl. Cristian Tudor Popescu înfierează din nou BOR pentru decizia de a nu agrea incinerarea regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

În argumentaţia domniei sale, CTP se foloseşte şi de versurile poetului naţional, acestea fiind:

“Religia – o frază de dânşii inventată
Ca  cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi  mizeri  viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi…
Nu! Moartea cu viaţa a stins toată plăcerea –
Cel ce în astă lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.”

 

Respectând agnosticismul domnului C. T. Popescu, cred că ar fi important ca domnia lui să nu omită faptul că ideea vieţii după moarte şi a răsplăţii în lumea de Apoi nu este o creaţie a preoţilor sau a Bisericii, ci reprezintă însăşi esenţa mesajului hristic. Creştinii cred în lumea de Apoi în primul rând pentru că acest lucru a fost prezentat şi revelat de către Hristos. De asemenea, creştinii cred că Hristos este Dumnezeu, prin urmare lumea de Apoi nu este, în accepţiunea creştină, o creaţie a omenirii, ci o entitate, un mediu spiritual elaborat de Însuşi Creatorului Universului, pentru a-i răsplăti, conform criteriilor Sale, pe cei marginalizaţi.

De asemenea, adâncindu-ne privirile în istoria lumii, am putea constata că ideea echităţii sociale, reparatorie în lumea de Apoi, a constituit imboldul multor reforme cu caracter social, ducând la reconfigurarea Imperiului Roman, apoi a Europei şi, în cele din urmă, a întregii lumi.

Ideea că nedreptăţile sociale îşi vor găsi reparaţia în Raiul lumii de Apoi, nu a condus doar la o consolare letargică a oamenilor defavorizaţi, ci a determinat o mai mare responsabilitate a celor bogaţi şi puternici. De aceea societăţile creştine au fost şi vor fi cele mai echilibrate şi prospere de pe Glob.

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s