Odată cu sosirea cardinalilor la Roma pentru alegerea noului Papă, ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra Romei. Papa este ales de un Conclav, din care fac parte, automat, toţi cardinalii care nu au împlinit încă vârsta de 80 de ani.
La momentul demisiei Papei, 118 cardinali erau eligibili pentru a face parte din Conclav. Cu toate acestea la vot vor participa doar 115: un cardinal a împlinit între timp vârsta de 80 de ani, un altul a invocat probleme de sănătate, iar cardinalul britanic Keith O’Brien a demisionat recent în urma unui scandal sexual.
Din cei 118 cardinali eligibili (exceptându-l pe cel demisionar), 67 au fost numiţi de către Benedict al XVI-lea, iar 50 au fost numiţi de către Papa Ioan Paul al II-lea. Practic, prin numirea cardinalilor, Papa exercită o influenţă semnificativă, chiar dacă indirectă, în ceea ce priveşte alegerea succesorului.
Alegerea Papei în mod exclusiv de către cardinali îşi are începuturile în anul 1059, Colegiul Cardinalilor formându-se în anul 1150.
În Evul Mediu numărul acestora a variat între 30 şi 70, iar în anul 1973 Papa Paul al VI-lea a stabilit ca numărul maxim de cardinali implicaţi în alegerea Papei să fie de 120.
Componenţa geografică a Conclavului, precum şi reprezentativitatea catolicilor de pretutindeni în procesul de alegere a Suveranului Pontif, sunt prezentate în raportul de mai jos:
Europa are numărul cel mai mare de cardinali în Conclav, raportat la populaţie (1 cardinal la 4,62 milioane de membri), pe când în cazul Americii Latine, raportul este invers: continentul sud-american are cel mai mare număr de catolici pe plan mondial, însă oferă Conclavului cei mai puţini cardinali (unul la 25,42 milioane de enoriaşi).
Demn de semnalat este şi faptul că Europa cunoaşte cea mai mare diminuare a numărului de membri din 1970 până în prezent, pe când Africa are dinamica cea mai bună din acest punct de vedere.
Legile canonice prevăd faptul că orice catolic poate deveni Papă, însă în ultimii 600 de ani, acest privilegiu a revenit doar unei persoane din rândurile cardinalilor. Însă, nu se ştie niciodată: până la urmă şi retragerea actualului Papă este un gest foarte rar întâlnit printre Suveranii Pontifi, cu o periodicitate de aproximativ jumătate de mileniu.
Surse: BBC News, Vatican
S-ar putea ca raportul sa apara trunchiat, gratie incompatibilitatii intre browser-e, insa daca dati click pe el sau il salvati, se poate vedea in intregime.