Home

Image

Cred că nu există activist care să nu-l fi văzut pe îndrăgitul actor Mihai Gruia Sandu avertizându-i pe actualii politicieni, într-un scurt clip postat pe You Tube, să fie atenţi cu hoţiile, căci în vremurile actuale, totul se va descoperi. Am urmărit un interviu mai amplu cu Mihai Gruia Sandu, în care acesta dezvoltă pe larg opiniile sale cu privire la Roşia Montană şi mi-a rămas în minte o afirmaţie de genul: “Dom’le, ăştia întâi comit furăciunea, în secret, după care se chinuie să o facă legală.”

Sintagma aceasta a lui Mihai Gruia Sandu ar putea defini, pe scurt, cartea lui Mihai Goţiu, “Afacerea Roşia Montană”. În cinci sute de pagini, jurnalistul clujean documentează culisele unui rapt atât de evident, încât a trezit din amorţeală şi neimplicare civică sute de mii de români, toamna trecută. Practic, ne-am prins că e groasă rău de tot şi că suntem supuşi unei noi forme de agresiune teritorială, de data aceasta nu cu tancuri hitleriste sau sovietice, ci cu gulere albe, norme şi proceduri pseudo-neoliberale, pseudo-corporatiste, pseudo-capitaliste.

Mihai Goţiu ştie să facă această carte palpitantă prin aceea că nu se limitează la o însăilare aridă de cifre, nume, date, ci ne prezintă la începutul cărţii o sumedenie de corelaţii, presărate cu nişte biografii foarte interesante ale unor puternici efemeri ai zilei, atât români verzi, cât şi miliardari de renume internaţional. Veţi vedea, parcurgând cartea lui Goţiu, că mitul miliardarului care trage grav din trabuc, afectat de “povara” succesului său, este o creaţie falsă, promovată de massmedia cu interese dubioase de legitimare a jafului orchestrat în costum şi cravată, hoţie înfăptuită nu cu arma şi cu cagula pe cap, în miez de noapte, ci cu pixul şi fondurile de investiţii, la lumina zilei.

Ce părere aveţi despre onorabilitatea unui investitor care se află în proprietatea unei societăţi din Insulele Jersey? Care se află în proprietatea unei alte societăţi din Olanda… care este deţinută de o societate din Insulele Barbados… care este deţinută de o firmă din Canada? Îşi poate închipui cineva că, în situaţia unui dezastru ecologic similar celui de la Baia Mare, se va ajunge juridic cu tragerea la răspundere a miliardarilor de la capătul acestui lanţ trofic paradisiac? Îşi poate închipui cineva că un astfel de investitor va lăsa o centimă din profitul real în România? Păi… să vedem: Insulele Barbados şi Jersey sunt paradisuri fiscale, Olanda este recunoscută pentru legislaţia care favorizează corporaţiile în dauna statelor naţionale, în caz de litigii comerciale, iar în Canada societăţile miniere nu răspund pentru activităţile desfăşurate în afara graniţelor. Iată ce „investitor strategic” a pus ochii pe bogăţiile minerale ale Munţilor Apuseni. Locuri de muncă, dezvoltare durabilă, beneficii pentru România? Nu. Căutaţi toate acestea prin Insulele Jersey, Olanda, Insulele Barbados, Canada…

Pe lângă numele unor oameni de stat, angrenaţi, în frunte cu Întâiul Bărbat al Ţării, într-un lobby frenetic de distrugere a Munţilor Apuseni, veţi afla parcurgând cartea lui Goţiu şi despre o serie de ziarişti (dintre care unii extrem de onorabili… înainte), care au petrecut perioade intense de documentare prin destinaţii absolut întâmplător exotice, gen Noua Zeelandă. Şi care s-au situat absolut întâmplător de partea cianurării Munţilor Apuseni, ulterior excursiei de documentare.

Valoroase în documentaţia lui Goţiu sunt şi studiile de caz, cu exemple despre exploatări miniere din alte ţări, precum şi cu o focalizare interesantă asupra fenomenului economic numit “Boala Olandeză”. Astfel, o ţară responsabilă, cu o economie sănătoasă, va pune întotdeauna exploatarea resurselor pe ultimul plan, deoarece aceasta concurează cu economia reală. Cazul Yellowknife reliefează costurile uriaşe postoperare ocazionate de mineritul cu cianuri, care costuri cad în sarcina statelor naţionale, ulterior exploatării, iar cazul Barajului Vaiont (350 de familii au dispărut cu totul) prezintă o situaţie clasică de fascism corporatist (la propriu): exploatarea hidrologică de la Vaiont a fost deţinută de SADE (Societatea Adriatică de Electricitate), aflată în proprietatea lui Giusepe Volpi de Misurata, ministru al Finanţelor în regimul lui Benito Mussolini.

Un alt merit al lui Mihai Goţiu este că demontează mituri care ne-au fost implantate în creier cu inconştienţă de către massmedia cointeresate de găzduirea reclamelor procianură. Cunoaştem cu toţii intervenţia televizată a Preşedintelui Băsescu, care, în vizită la Roşia Montană, a afirmat că “aceşti munţi trebuie să dispară” datorită poluării. S-a întreţinut iluzia că, datorită exploatărilor miniere anterioare, aşa de poluat este mediul la Roşia Montană, încât numai un minerit “modern” ar fi capabil să “cureţe” zona. S-a creat iluzia că Statul român este prea sărac pentru a asigura ecologizarea zonei. Citind cartea lui Goţiu, veţi vedea că s-au alocat bani suficienţi de la Bugetul de Stat pentru închiderea şi ecologizarea minelor (98,7 milioane lei) şi pe lângă faptul că s-a cheltuit doar o mică parte din aceste sume, 19,38 milioane de lei s-au cheltuit în mod eronat, conform raportului Curţii de Conturi pentru 2010. Adică … şi poluaţi … şi cu banii luaţi! Deci, de ce trebuie să dispară Munţii Apuseni, munţii pentru care moşii şi bunicii noştri şi-au lustruit oasele în două războaie mondiale, domnule Băsescu?

Mai sunt multe informaţii preţioase despre organizarea rezistenţei, despre coagularea spiritului civic, despre Salvarea Sighişoarei din calea unui Proiect Frankenstein, Dracula Land, de tristă factură şi inspiraţie pesedistă, despre afişele MindBomb sau despre ocuparea unor clădiri simbol din Cluj.

Uitându-mă acum pe notiţe, ca să vă recomand şi unul-două citate, cel mai potrivit pentru a descrie furăciunile de la Roşia Montană mi se pare acesta, al băiatului cu “ăla micu’ de respira greu”, pe numele de scenă Cianurovici: “Aş vrea să trăiesc la New York, sper ca într-o bună zi să am suficienţi bani să mă retrag acolo, dar nu să muncesc, doar să mă duc în Village şi să ascult Jazz, să mă duc la stand-up comedy, să mă duc dimineaţa să văd toate furnicile cum ies din blocuri şi mănâncă hot-dog şi eu să rămân să mănânc hot-dog.” (Afacerea Roşia Montană, Mihai Goţiu, Editura Tact, Cluj-Napoca, 2013, pag. 279). Dar oare nu acesta este visul de aur al politicianului român de după 1989? Să se retragă în glorie, el şi familia lui, atunci când ţara unui popor nedemn să îi recunoască valoarea, va deveni un deşert. Atunci când România, pustie, fără clasă de mijloc, fără resurse, fără apă, aer şi păduri, se va aneantiza, politicianul postdecembrist se va gândi, de peste ocean, râzând cu gura până la urechi în spectacole de stand-up comedy, la furnicile şi viermii dintr-o ţară incapabilă să-i mai cuprindă geniul creator. Îl (îi) lăsăm să îşi ducă la îndeplinire visul sau ne luăm viaţa şi ţara înapoi?

La ora la care voi posta această recenzie, în Timişoara activiştii se pregătesc să inaugureze sediul unui ONG născut în vâltoarea protestelor de anul trecut. Aşa că, în Banat, a început recuperarea unei Românii care a fost confiscată prea mult timp de către elitele Tovarăşului şi ale Savantei de renume mondial.

Advertisement

One thought on “FURĂCIUNEA ROŞIA MONTANĂ

 1. Asociaţia PROLOGOS Timişoara si Asociaţia PRO PHILHARMONIA vă invită la dezbaterea cu tema “Gazele de şist – ŞANSĂ sau DEZASTRU?”, care va avea loc miercuri, 11 iunie 2014, de la ora 18:30, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara.

  La aceasta dilemă vor încerca să găsească răspunsuri:

  Prof. Univ. Dr. Vlad Codrea, geolog, Univ. “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca

  Prof. Univ Dr. Petru Urdea, geolog, Universitatea de Vest din Timişoara

  Conf. Dr. Nicolae Diminescu, biolog, Universitatea de Vest din Timişoara

  Dr. Ing. Dimitrie Muscă, manager general al C.A. Curtici

  Moderator: Ioan Savu

  Intrarea este liberă!

  Vă aşteptăm cu drag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s