Ca să fiu sincer, m-am dus cam sceptic la această expoziţie din incinta Bastionului, crezând că, mai degrabă sunt poze cu artefacte de aur (şi argint), decât exponate originale. În niciun muzeu de istorie din România (incluzând Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa), nu prea sunt expuse exemplarele din aur. Acestea le-am văzut, concentrate într-o singură incintă, cea a Muzeului de Istorie din Bucureşti, secţiunea Tezaur, un subsol extrem de bine păzit, atent amenajat.
Am lăsat ruscacul la garderobă, conform solicitării şi am pătruns într-o sală plină de comori. Vitrinele puternic luminate, explicaţiile uşor de citit, artefactele… mult peste aşteptări. Am văzut câteva exemplare superbe din, de acum, clasicele brăţări branconate la Sarmisegetusa, câteva fibule din Tezaurul de la Pietroasa, coifuri superbe, arme, kosoni.
Însă, de departe, atenţia şi imaginaţia mi-au fost captate de un disc straniu, care seamănă destul de mult cu o farfurie zburătoare. Se pare că au fost descoperite câteva astfel de discuri în Bulgaria şi unul singur în România. Nu sunt daco-traco-man, nu cred că sumerienii au fost olteni şi că noi am inventat scrisul şi gaura la macaroană, însă măcar pentru discul acesta dintr-un aliaj ciudat de aur şi argint, a cărui funcţie exactă nu a fost stabilită încă, şi tot merită să mergeţi la expoziţie.
Biletul costă 4 lei şi dacă aveţi numai bani mari la voi, riscaţi să vă alegeţi şi cu o vedere de 1 leu. Merită şi asta, cărţile poştale sunt frumos realizate. Expoziţia ţine aproape toată luna iunie.
Interesanta perspectiva ta. Foarte fain scris articolul, felicitari!