Home

bilet expozitie aur

Ca să fiu sincer, m-am dus cam sceptic la această expoziţie din incinta Bastionului, crezând că, mai degrabă sunt poze cu artefacte de aur (şi argint), decât exponate originale. În niciun muzeu de istorie din România (incluzând Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa), nu prea sunt expuse exemplarele din aur. Acestea le-am văzut, concentrate într-o singură incintă, cea a Muzeului de Istorie din Bucureşti, secţiunea Tezaur, un subsol extrem de bine păzit, atent amenajat.

Am lăsat ruscacul la garderobă, conform solicitării şi am pătruns într-o sală plină de comori. Vitrinele puternic luminate, explicaţiile uşor de citit, artefactele… mult peste aşteptări. Am văzut câteva exemplare superbe din, de acum, clasicele brăţări branconate la Sarmisegetusa, câteva fibule din Tezaurul de la Pietroasa, coifuri superbe, arme, kosoni.

Însă, de departe, atenţia şi imaginaţia mi-au fost captate de un disc straniu, care seamănă destul de mult cu o farfurie zburătoare. Se pare că au fost descoperite câteva astfel de discuri în Bulgaria şi unul singur în România. Nu sunt daco-traco-man, nu cred că sumerienii au fost olteni şi că noi am inventat scrisul şi gaura la macaroană, însă măcar pentru discul acesta dintr-un aliaj ciudat de aur şi argint, a cărui funcţie exactă nu a fost stabilită încă, şi tot merită să mergeţi la expoziţie.

Biletul costă 4 lei şi dacă aveţi numai bani mari la voi, riscaţi să vă alegeţi şi cu o vedere de 1 leu. Merită şi asta, cărţile poştale sunt frumos realizate. Expoziţia ţine aproape toată luna iunie.

vedere expoziţie aur

Advertisement

One thought on “Aurul vechi al României – expoziţie la Timişoara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s