Home

steagul alb al americii

La a doua zi de festival Timishort am apucat ultimul calup, o serie de scurt-metraje experimentale, proiectate cu începere de la ora 20.00, azi 16 octombrie, la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Timp de o oră și ceva am călătorit din S.U.A. într-o Coree de Nord acoperită de ape eschatologice, vizionând proiecții în cod Braile (!!!), capricii de cod stroboscopic, aripi de păsări negre în forma muzicii sufletului sau feste jucate de un fel de fantomă dansândă a unui tutorial înțesat de capricii franțuzești.

Cea mai bună proiecție mi s-a părut, la mare distanță de restul filmelor, Symbolic Threats (Amenințări Simbolice), regizat de Mischa Leinkauf, Lutz Henke și Matthias Wermke, care trateză într-un mod original și amuzant un incident bizar, petrecut recent, de înlocuire a două steaguri glorioase ale S.U.A. cu steaguri albe, pe ditamai Brooklyn Bridge. Pelicula constă într-o serie de colaje cu americani scandalizați de faptul că, pe sub nasul tuturor mega-agenților de Hollywood, niște indivizi misterioși au înlocuit steagurile Americii de pe podul simbol al New York-ului cu două steaguri albe. Dintre toate reacțiile, cea care mi-a crăpat burta de râs a fost întrebarea stupid-retorică: ne-am predat?

La fiecare câteva luni aud câte o știre deprimantă despre un alt cretin care a împușcat americani cu nemiluita înainte de a zbura, laș, spre cosmos. Mă gândesc că națiunea asta e imposibil de invadat, la câte pistoale dosește în sertar fiecare pui de cowboy. Tocmai de aceea șocul pacifist surprins atât de bine de colajele filmului mi-a stârnit hohote incontrolabile de râs.

Cam asta e (până acum) experiența mea cu Timishort – festival de film independent. Au mai rămas două zile, cu scurt-metraje la Cinema Timiș, Ambasada și Sala 2 TNT (aia din spate de la Hotelul Continental). Organizarea este impecabilă, au de toate, de la broșuri, insigne și tradiționalele traiste textile (de care ecologistul din mine va fi pururea fascinat), până la cataloage cu prezentările regizorilor. Prețul unui calup de două ore este 5 lei, iar un abonament pentru tot festivalul face 45 de lei. Justificat, pentru că filmele sunt pur și simplu foarte bune!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s