Voi începe printr-o scurtă sinteză a unei săptămâni în care, la Timișoara, s-a protestat în fiecare zi. Dacă primele zile au cunoscut un val de furie concretizat în mii de oameni care și-au manifestat nemulțumirile în Piață, cele din urmă zile marchează o scădere a numărului protestatarilor. Este o dinamică pe care am anticipat-o, în ton cu protestele periodice din toamna anului 2013.
Destinația noastră a fost aproape în fiecare zi Prefectura, am avut opriri de asemenea la Primărie, la Catedrală, la Universitate sau la Spitalul Județean. Un moment special a fost marcat de aprinderea de candele în locul în care a început Revoluția. Am vrut, simbolic, să preluăm ștafeta generației anterioare, în sensul de a recupera nonviolent toate idealurile care nu și-au găsit împlinirea după evenimentele tragice din 1989.
Sfârșitul de săptămână ne-a găsit în Piață centralizând toate revendicările protestatarilor. Munca noastră s-a concretizat în elaborarea unui document sinteză, care a fost lansat în dezbaterea publică. Comunicatul poate fi consultat pe pagina de Facebook Tăcerea Ucide – Timișoara. De asemenea, este pus și pe blog, fiind preluat atât de colegii noștri din București, cât și de presa locală și centrală. Comunicatul nostru, departe de a fi un document academic, se dorește o sinteză pertinentă a solicitărilor Pieței, un prim punct de plecare în această aventură necesară de resetare a sistemului politico-administativ românesc.
În momentul de față, activitatea noastră, ca Grup Civic de Inițiativă Colectiv Timișoara, este structurată pe următoarele direcții:
- Continuarea protestelor
- Inițierea dezbaterii publice asupra comunicatului care sintetizează revendicările Pieței
- Elaborarea unei platforme civice care să contribuie la schimbarea cel puțin parțială a parlamentarilor cu persoane care nu sunt tributare actualelor partide post-comuniste.
CONTINUAREA PROTESTELOR
Dată fiind aploarea tot mai redusă a manifestanților, se va renunța la protestele zilnice. Marți, 10.XI.15, ne întâlnim în Piață la aceeași oră, 18, urmând a elabora un plan cu privire la marșurile săptămânii viitoare.
DEZBATEREA PUBLICĂ
Ne dorim cooptarea unui număr cât mai mare de specialiști care să contribuie atât la transformarea comunicatului într-un veritabil document programatic, cât și la identificarea unor metode instituționale de implementare a acestuia, ca sinteză a dorinței protestatarilor. Intenția noastră este de a muta dezbaterea din Piață în mediul universitar, așteptând alături de noi toate persoanele care doresc să se implice în derularea acestui proiect.
PLATFORMA CIVICĂ
Întrebarea ultimelor zile este cum vom reuși să înlocuim parlamentarii corupți și osificați cu membri noi, care nu sunt tributari actualelor partide. Cum evităm rotația post-comunistă a cadrelor de partid?
Venind în întâmpinarea acestei nevoi legitime și esențiale a societății românești, am hotărât crearea unei platforme civice care să asigure vizibilitate persoanelor care doresc să candideze, ca independenți, la alegerile parlamentare. Dorința noastră este de a crea un mediu propice dezbaterilor, unde persoane competente, care nu pot concura establishment-ul politic actual, din lipsă de resurse, să aibă ocazia de a deveni vizibile și de a ajunge, astfel, în oferta alegătorilor. Vremea de a alege răul cel mai mic trebuie să apună și fiecare activist civic trebuie, fără a face partizanat politic, să depună eforturi susținute în acest sens.
Un aspect deosebit de important pe care doresc să îl subliniez este că o astfel de inițiativă nu ne transformă din grup de inițiativă civică în actori politici. Noi pur și simplu propunem prin elaborarea unei astfel de platforme civice o serie de acțiuni concrete care vor contribui la primenirea Parlamentului. Pentru a elimina orice suspiciuni cu privire la corectitudinea acestui demers, am lansat provocarea tuturor membrilor grupului de inițiativă să își asume printr-un angajament faptul că nu vor face parte dintr-un partid politic de-a lungul unei perioade între 1 și 10 zece ani, de acum încolo.
În acest context, eu, Ciprian Ionuț Baciu, îmi asum angajamentul de a nu face parte din orice fel de partid politic pentru o perioadă de cel puțin zece ani de acum înainte (evident, nici în acest moment nu sunt membru de partid). Trecutul meu politic este reprezentat de cca. 3 luni, în anul 2008, în care am fost membru al Partidului Liberal-Democrat. În trei luni, mirosul șobolanilor politici a devenit insuportabil și am părăsit fără regrete cloaca mizerabilă reprezentată de o adunătură de mafioți specifică partidelor post-comuniste actuale.
Angajamentul Grupului Civic de Inițiativă Colectiv Timișoara este de a ne implica în calitate de activiști civici, disociind astfel această activitate de cea specifică partidelor politice. Nu dorim prin crearea acestei platforme-suport decât să contribuim la identificarea și încurajarea acelor oameni onești, decenți, fără trecut politic, buni profesioniști, care ar putea schimba mentalitățile putrede ale actualului Parlament, să candideze.
În contextul în care energia inițială a Străzii va cunoaște un recul accentuat, dorința noastră este de a identifica și implementa o serie de pași care să contribuie la atacarea problemelor de fond care sufocă în prezent societatea românească. În scenariul cel mai bun al unui Guvern de tehnocrați până în iarna lui 2016, avem un an la dispoziție, ca societate civilă, să articulăm o serie de mecanisme care să aducă în atenția alegătorilor acele persoane care să schimbe, în Parlament, metehnele și putregaiurile actualei clase politice. Anul care vine este crucial în acest sens pentru supraviețuirea noastră ca națiune. Dacă nu facem acest pas, vom asista iarăși la o tristă și sterilă rotire a tovarășilor de la butoane, cadre de nădejde post-comuniste pe care numai ambalajul titulaturii i-a împărțit în liberali sau pesediști, conținutul fiind reprezentat de aceiași șobolani care devorează, trans-partinic și trans-ideologic, banul public și avuția națională.
NOTĂ: modul de prezentare a strategiei de mai sus reprezintă un punct de vedere personal, prezentat și agreat, ca manieră de abordare a problemelor, de către Grupul Civic de Inițiativă Colectiv Timișoara. În cursul zilei de mâine vom transmite și un comunicat agreat și asumat în cele mai mici detalii ale formei de prezentare, de către Grup. Reiterez faptul că noi nu ne considerăm a fi reprezentanții societății civile din Timișoara, departe de noi gândul sau intenția de a ne erija în liderii acesteia. De asemenea, Grupul nu are vreo ierarie anume, fiecare membru este la fel de important, deciziile fiind luate prin intermediul democrației participative.
Și, da, încă o poză cu noi la lucru! (evident, o mică parte, în prezent suntem implicați constant în organizare aproximativ 50 de persoane, cu pregătire variată, de la studenți la ingineri software – cu toții ne-am cunoscut în aceste zile la proteste).
Salutare Ciprian,
Am tot asteptat sa ma contactezi dupa email-ul pe care ti l-am dat pe adresa pe care mi-ai postat-o aici. Dupa ce cu bucurie am vazut implicarea ta in protestele impotriva fracturarii hidraulice acum, imi pare rau sa vad ca vantul tau cel bun sufla in panze straine. Si ma gandesc doar la cateva aspecte: girezi cu numele tau un document care cere oprirea folosirii de bani din bugetul de stat la construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Drept e ca si mie mi se pare catedrala prea mare, scumpa, ca nu e momentul etc.
Dar stiu ca din bugetul de stat se finanteaza de la revolutionarul Iliescu incoace-prin lege-avortul si ca dupa diverse numaratori au fost avortati aprox 20 milioane de oameni. Cand am mers cu sotia la ginecolog tot timpul gaseam pe hol fete venite sa avorteze-unora le-au refuzat medicii acest lucru si sotia mea a auzit discutia. Cinste medicilor acestora. Oare pe cei care fac aceste proteste sub numele de “Colectiv” ii doare mai mult ca ne saracim construind Catedrala dar ca se fac ucideri din banii nostrii nici nu amintesc?
Ma gandesc cine va munci sa ni se plateasca pensiile generatiei noastre cand vom fi batrani intrucat copiii sunt de acum prea putini. Probabil vom face si noi ca tarile vecine europene: nu-i nimic lasa ca aducem forta de munca de departe-sunt destui necajiti care vor veni sa lucreze pentru noi: asiatici, africani…
Mai apoi tot acest document cere scoaterea religiei din scoli si inlocuirea ei cu istoria religiilor predata de istorici nu de preoti sau teologi. Pai religia – in cazul nostru vorbim de cea crestina – care te invata sa faci bine si nu rau ce vina are in situatia din tara asta? Intrucat tot acest document vizeaza situatia sociala, politica si de justitie a tarii. S-a predat deci vreodata la ora de religie sa fi smecher sa nu fi corect sa tradezi sa fi lichea etc?
Ideea de inlocuire a ei cu istoria arata gandirea celor care au intocmit documentul intrucat istoricul asa cu e vazut el astazi e un om studios care priveste din afara toate religiile, le compara, le clasifica le discuta, le cunoaste in date si cifre dar nu isi asuma niciuna. Deci e vorba sa se predea copiilor un soi de studiu fara sfarsit si fara concluzie in loc de religie. Aceasta se vede din cererile de ani de zile ale unor ONG-uri de orientare umanista de prin Bucuresti – asta cer ele de ani de zile, impreuna cu drepturile homosexualilor.
Lepadarea de catre poporul nostru a studierii religiei inseamna lepadarea lui Dumnezeu (inca odata si din nou…) pentru a studia in schimb necredinta, studiul in sine, informatia de care e plin internetul si care la sfarsit il lasa pe om gol sufleteste si fara nici un Dumnezeu.
In final pot spune ca multe cereri din document chiar daca par legitime sunt iluzorii (mai multe scoli la sate – pai satele sunt intr-o continua depopulare si imbatranire) vadind lipsa de profunzime a unor lucruri cat si avantul “revolutionar” gen “cerem sa se faca si sa se dreaga”. Stiu ca oameni mult mai mari decat acesti tineri din piata, fie ei si ingineri software si altre minti sclipitoare, oameni pe care nu-i amintesc aici, au avertizat ca aceasta miscare se foloseste de tragedia de la Colectiv ca sa faca vant si tulburare.
Cu bine,
Florin D.