Home

pescuit sportiv

Cu filmele regizate de Adrian Sitariu am luat prima oară contact la o proiecție de scurtmetraje în sala Bibliotecii Centrale a Universității de Vest din Timișoara. Am fost plăcut impresionat, mai ales de “Colivia”, n-o să pot uita imaginea copilului care omoară o muscă cu perdeaua, strivind-o pe geam. Prin urmare, am ținut să fiu prezent la acest film din deschiderea festivalului aflat la a VII-a ediție, chiar dacă “Pescuit sportiv” a fost realizat în anul 2008.

Povestea e simplă: un cuplu pleacă la iarbă verde. Poți identifica ușor faza relației: zahariseală, probleme, contraziceri sterile, momente de rutină întrerupte cu pateticele în șovăiala lor replici: te iubesc, tu mă mai iubești? Către oaza plină de liniște, lovesc o fată care vagabonda la marginea unui drum de țară. Încercând să evite complicațiile, decid să o abandoneze într-un luminiș, însă victima își revine și se alătură, vrând-nevrând, picnicului.

Toată pelicula este filmată din perspectiva personajelor: el, profesor revoltat care își dorește o viață profesională fără compromisuri, ea sfâșiată între sentimentul datoriei față de un soț pe care nu îl mai iubește și amantul ușor strepezit care îi condimentează totuși existența nesigură. Între acest cuplu minunat aterizează Ana, fata lovită, care începe să-i descoasă pe rând, fiind însetată de afectivitate.

Răsturnările amuzante și imprevizibile de situație gravitează în jurul relațiilor și conversațiilor dintre cei trei, deși apar episodic încă două personaje pitorești: pădurarul șpăgar și șugubăț, precum și un oarecare prieten pierde-vară al Anei, care filosofează percutant și aplicat despre implicațiile etice ale nemuririi și efectele suprapopulării.

În cele din urmă, povestea de iubire chinuită dintre Mihai și Mihaela pălește în fața complexității Anei, care ascunde în spatele comportamentului dezinvolt o inteligență emoțională aparte. Înserarea, liniștea, însingurarea pivotează în jurul misterioasei victime, interpretată excelent de Maria Dinulescu (California Dreamin). Finalul este construit în jurul fetei, perspectiva acesteia și goana ei după o reconstruire afectivă a identității deplasând contextul acțiunii înspre luptele emoționale pe care le are de purtat fiecare dintre noi.

În caietul de prezentare al festivalului, “Pescuit sportiv” este încadrat la Dramă. Eu am râs cu poftă, deși deznodământul m-a pus pe gânduri. Prefer să cred că am avut de-a face cu o inspirată și originală comedie dramatică pe care, categoric, o recomand.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s