Home

frozen-trees

Pentru că suntem în acea perioadă din an în care, de la o vreme, HBO ne delectează cu un nou sezon din Game of Thrones și pentru că așteptăm cu toții cu sufletul la gură să vedem dacă Jon Snow a supraviețuit sau nu trădării Rondului de Noapte, m-am gândit la un premiu de consolare în situația în care fiul nelegitim al lui Ned Stark va rămâne pe tărâmul umbrelor. Așadar, vă invit să-l cunoaștem pe FitzChivalry.

El este eroul trilogiei Farseer, o serie de romane fantasy ale scriitoarei Robin Hobb, despre o peninsulă organizată într-o alianță a șase ducate, reunite sub un singur sceptru. Regatul este în permanență asaltat de misterioșii pirați ai Corăbiilor Roșii, tensiunile iscate între cele patru ducate de coastă, expuse atacurilor și celelalte ducate interioare, care nu cunosc războiul, amenințând pacea întregului ținut. Avem parte de un rege bătrân, cu trei băieți, Chivalry și Verity fiind din prima căsătorie, iar Prințul Regal dintr-un mariaj bizar cu Regina Desire, care a murit datorită unor ierburi inhalate nesănătos. Fitz, eroul nostru, este bastardul Prințului Chivalry.

Crește sub ocrotirea distantă a tatălui său, disprețuit de Lady Patience așa cum Jon Snow era urât de Catelyn Stark. Intrat în grațiile Regelui Shrewd, Fitz este instruit în a deveni un asasin regal. Învață cartografie, herbologie, știe să prepare otrăvuri mortale, să lupte cu toporul sau să ucidă în umbră. Este trimis în misiuni pe mare sau în interiorul ducatelor rebele. Ca și Jon Snow iubește fără prea mari speranțe o fată, Molly, pe care a cunoscut-o în perioada anterioară pregătirii de asasin regal.

Dacă Jon Snow este însoțit în permanență de un lup străvechi, nici FitzChivalry nu se lasă mai prejos. Partenerul bastradului regal este tot un pui de lup, Ochi Întunecați. Legătura mentală e la fel de intensă precum în cazul Lordului Comandant. Dacă Jon ajunge să conducă destinele Rondului de Noapte, devenind responsabil de întregul sistem de fortificații al Nordului, FitzChivarly intră în cărți pentru preluarea fortăreței Buckkeep, odată cu evacuarea curții regale datorită problemelor de sănătate tot mai mari ale Regelui.

Înfruntă Jon Snow nemiloșii White Walkers? Floare la ureche pentru FitzChivalry, care trebuie să lupte adeseori cu neoamenii, adică cu cei care sunt capturați de către pirați și sunt transformați într-un soi de indivizi fără sentimente sau conștiință.

Amândoi bastarzii, chiar dacă în lumi fantastice diferite, sunt aproape învinși de intrigile complicate și perfidia politică. Sistemul moral e același, reprezentând un profil binecunoscut, al celor nedreptățiți, care își oțelesc caracterul pe nicovala încercărilor și ale vitregiilor sorții. Robin Hobb are în total șase cărți despre universul ducatelor sale, iar George R. R. Martin ne-a promis șapte volume despre lumea Westeros-ului. Așa că, indiferent de ce se va întâmpla zilele acestea cu Jon Snow, nimeni să nu se teamă: mai avem un erou similar de care să ne legăm speranțele. Și, nu se știe niciodată, poate se va ecraniza și seria Farseer. Și poate în rolul bastardului FitzChivalry va fi distribuit nimeni altul decât Kit Harrington.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s