Home

12 nave-scoică extraterestre “parchează” în locuri aleatorii de pe glob, așteptând. Tema Primului Contact este recurentă în science-fiction și nu puține sunt închipuirile celor dintâi conversații dintre omenire și alte specii mult mai înaintate din punct de vedere tehnologic ce se hotărăsc să ne treacă pragul.

Arrival are toate șansele să devină un film cult, nu doar în lumea celor împătimiți de science-fiction. Iată de ce:

-arată foarte bine din punct de vedere vizual (îmi este greu să scriu despre film fără să dau spoilere, căci desfășurarea lui este circulară, precum scrierea folosită de extratereștri) – atunci când americanii se apropie, în Montana, de una dintre cele 12 nave-scoică, sentimentul, pentru mine cel puțin, mirarea, fascinația s-au dus înspre zona mistică;

-este original, construit în jurul non-liniarității timpului, cu un final care nu se încheagă conform canoanelor convenționale – la fel se întâmplă și cu The Cloud Atlas, genul acesta de filme nu îți lasă cale de mijloc, nu fac compromisuri, fie te abandonezi poveștii și te lași sedus în totalitate, fie pleci dezamăgit, scârbit și cu dorința de a te refugia în filme concrete, care au introducere, cuprins și încheiere, Chuck Norris și zece morți pe-o foaie;

-Amy Adams face unul dintre cele mai bune roluri ale sale, întreaga poveste este construită în jurul personajului său și vine cu o abordare nouă, aceea de a înțelege Primul Contact din perspectiva unui lingvist;

-Forest Whitaker întruchipează perfect toate spaimele, angoasa și îngrijorările speciei umane, asaltată și copleșită de niște vizitatori mult mai avansați sub aspect tehnologic.

-scrierea circulară folosită de extratereștrii arată magnific (îmi pare rău, acum trebuie să dau spoiler, însă nu am ce face). Voila:

heptapod-writing-in-arrival

arrival-lologram_l7qzjs

IdentifyingLogograms

Ideea nu este nouă, eu am întâlnit prima dată acest concept la o prezentare a caracterelor gallyfreene, la Sesiunea de Comunicări Helion de anul trecut. Acest tip de scriere circulară arată cam așa:

80f88edb2b165fbae4f82d72ef07724b

f33e9omip5pbbm4-large

și este socotit drept modul de comunicare scrisă al ființelor superioare din universul Doctor Who.

-invazia non-violentă extraterstră e doar un pretext: în finalul filmului, am plecat cu o sumedenie de provocări legate de natura timpului, a vieții, a memoriei, a iubirii, a scopului nostru ca specie, a finalității mele ca om.

Nota zece plus. Și încă un lucru: Arrival reușește în toate privințele în care Interstellar a eșuat mizerabil:

-nu apelează la dialoguri pseudo-științifice;

-deși circular, firul epic este bine administrat, închegat, credibil;

-paradoxul temporal are implicații verosimile, nu e adăugat în ecuație precum o făcătură pseudo-lirică și moralizatoare;

-Arrival este mult mai scurt ca durată, deși are multe cadre lungi și abordare Hard SF (similare Interstellar), precum povestirile lui Ted Chiang,  din ale cărui creații s-a inspirat.

Deși paradoxurile temporale se întâlnesc la tot pasul în universul Science-Fiction & Fantasy (Superman I, X Men Days of The Future Past, Terminator, Star Trek-ul vechi și nou, Minority Report, Men in Black III, The Man in The High Castle, Harry Potter Prisoner of Azkaban, Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children – time loop, Doctor Strange – time loop again), foarte rar (câteodată la intervale de 10-15 ani) apare câte un film care să îți ofere o perspectivă nouă, ce nu eșuează în clișee. Acestea sunt lungmetrajele care, peste ani, au toate șansele să devină filme cult. Este cazul lui Arrival, iar genul acesta de filme au ca sursă principală de inspirație scrieri ale unor autori consacrați în lumea ciudaților care consumă science-fiction pe pâine, dimineața, la prânz și seara, și nu!, nu sunt Flying Saucers worshipers.

Maniacii Star Trek au o urare a lor (în afară de binecunoscuta Live long and prosper!), se numește Happy First Contact Day și se petrece în fiecare an, pe 5 aprilie. De ce? Pentru că pe 5 aprilie 2063 vom fi fost contactați de către o navă vulcaniană, ca urmare a primului zbor cu viteză superluminică realizat de Căpitanul Zephram Cochrane. Star Trek First Contact este un film de referință, o sărbătoare a ideilor, un festin al primului contact ornamentat cu paradoxuri temporale. A trebuit să aștept 20 de ani ca să am aceeași senzație, același sense of wonder, urmărind Arrival.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s