Home

Introducere – ce înseamnă World of Warcraft?

World of Warcraft (denumit în continuare după acronimul WOW) este un MMORPG, adică Massive Multiplayer Online Role Play Game și dacă nu v-am speriat prea tare cu romgleza jocurilor de strategie, vă propun să desțelenim, cu răbdare, aceste definiții de început.

Un MMORPG presupune dezvoltarea unui erou (caracter) într-o lume fantastică – acesta este elementul de RPG – alături de o rețea de zeci de milioane de alți jucători (prefixul MMO). Exemplu de personaj:

Acesta este un Dwarf Hunter și nu l-am ales întâmplător, pentru că este eroul cu care, în prezent, mă joc WOW.

Înaintea MMORPG-ului World of Warcraft, Blizzard (compania care a generat această isterie) a dezvoltat o serie de jocuri de strategie intitulate simplu Warcraft. WOW derivă din universul acestora, în special Warcraft 3, în care sunt dezvoltate o serie de personaje memorabile în lumea gamerilor, cum este Prince Arthas (la care vom reveni mai târziu). Toate evenimentele se petrec pe planeta AZEROTH, unde elfii conviețuiesc împreună cu oamenii, dwarfii și alte orătănii. Elfii se dedau la magii interzise, ceea ce atrage atenția unor demoni care lărkuie prin spațiu (bântuie, voiam să zic, însă suprinde doar aproximativ bogăția romglezei) și decid să invadeze planete, cu ajutorul unor orci.

În toată această operațiune spurcată, avem de-a face cu un necromant și un rege care își trimite fiul (moștenitorul tronului) să-l învingă. Prințul se lasă sedus de puterile negre ale orcului decăzut, devenind astfel echivalentul fantasy al lui Darth Vader (despre Arthas este vorba).

Cam atât despre povești, să mergem mai departe cu definițiile.

Prin resurse virtuale se înțeleg acele resurse specifice mecanicii de joc, care permit atingerea unor obiective, în cadrul jocului.

Resursele reale reprezintă acele resurse din afara jocului, care facilitează accelerarea atingerii unor obiective (bani reali, dacă nu am fost suficient de clar până acum).

În continuare voi face o analiză succintă a jocurilor care formează universul Warcraft și ajungem așadar la:

NOMENCLATORUL JOCURILOR CARE COMPUN UNIVERSUL WARCRAFT:

1) Seria Warcraft, formată din jocuri tip RTS (Real Time Strategy – Strategie în timp real): scop principal = distrugerea bazei inamice.

Bază în Warcraft 3:

Resurse virtuale implicate: aur, lemn, mâncare

Resurse reale: bani necesari cumpărării jocului (one time sale)

2) World of Warcraft, joc tip MMORPG (primul de acest fel, revoluționar prin amploarea elementelor implicate).

Scopul jocului: dezvoltarea unui erou care să ducă la îndeplinire o serie de misiuni, culminând cu unele decisive, precum înfrângerea decăzutului Prinț Arthas.

Resurse virtuale: aur, precum și o serie de resurse derivate din meseriile pe care le dezvoltă fiecare erou, de la pietre prețioase, la blănuri sau ierburi, șuruburi, metale rare, chiar și cărți de tarot.

În acest sens, un erou are o profesie de bază, de culegător, cum este cea de Herbalist și una secundară, care presupune prelucrarea resurselor culese (în cazul Herbalistului, indicată este Alchimia, cu scopul creării din ierburi a unor poțiuni foarte puternice).

Anumite ingredinte pot fi cumpărate la licitație, prin Action House (se licitează efectiv). De asemenea, poțiunile pot fi vândute la licitație.

Exemplu de poțiuni și o parte din resursele implicate în crearea lor:

 

Resurse reale: abonament lunar necesar pentru eroii care trec de nivelul 20 (pe scurt, dacă ești maniac, ajungi să cotizezi lunar aproimativ 15 EUR); atunci când se lansează noi expansiuni, acestea presupun costuri suplimentare (one time sale, again – cu scuzele de rigoare pentru romgleză, atunci când devine intraductibilă)

3). WOW TCG

Aceasta este varianta cu cărți a jocului, în prezent a fost retrasă de pe piață. Ai un erou și un pachet de 60 de cărți, selectate din toată colecția ta. Scopul jocului este să învingi eroul inamic, printr-o administrare eficientă a questurilor, armelor, abilităților și a aliaților.

WOW TCG este singurul joc din seria Warcraft care presupune interacțiunea reală cu alți competitori umani.

Exemplu de cărți WOW TCG:

Thrall este un orc șaman care duce negocieri pentru alianța dintre oameni și orci ce va atrage înfrângerea demonilor.

Sylvannas este a Banshee Queen, blestemată inițial de Arthas să-i slujească în forma unei fantome; găsește puterea să se răzbune și să-l otrăvească mortal.

Prince Kael’thas:

Resurse virtuale: în timpul jocului, o parte din cărți erau amplasate cu fața în jos, fiind folosite efectiv drept cost pentru dezvoltarea aliaților/armelor/abilităților.

Resurse reale: cărțile se găseau în pachete denumite boostere, care se puteau procura online sau de la magazine specialiate, contra cost (un pachet se putea cumpăra cu 3-4 euro). Periodic se lansau noi seturi, iar în funcție de anumite strategii implicate și de raritatea acestora, se tranzacționau pe site-uri sau în comunitățile orașelor care aveau jucători de WOW TCG (Timișoara a avut cca. 20 de jucători în perioada de maximă expansiune – TCG înseamnă Trade Card Game). Anumite cărți ajungeau să se tranzacționeze cu sume de până la 500 de euro (erau patru grade ale rarității: comune, necomune, rare și epice), în special cele foarte puține care ofereau anumite reocompense în jocul online.

WOW TCG a avut o viață relativ scurtă, fiind înlocuit cu varianta online ce poartă numele de:

4). HEARTHSTONE

Similar cu WOW TCG, avem de-a face cu un erou, care folosește de data aceasta un pachet de 30 de cărți pentru a învinge un alt erou (oponent uman, unul din zecile de milioane de jucători de Hearthstone din toată lumea). Cărțile sunt deținute virtual, interacțiunea cu oponentul uman se face prin intermediul calculatorului.

Cărțile se obțin sub forma deschiderii de pachete de câte cinci, un pachet costă apoximativ 3 euro sau 100 de gold, obținut în urma îndeplinirii unor quest-uri zilnice.

Quest-uri în Hearthstone:

Cărțile sunt organizate din punct de vedere al rarității pe 4 categorii: comune, rare, epice și legendare. Se obțin prin deschiderea de pachete sau prin Crafting. Atunci când o carte se obține în mai multe exemplare, se poate supune operațiunii de Disenchant, fiind convertită în Arcane Dust – cu acesta se pot crafta alte cărți, de la 50 dust pentru o carte comună până la 1.600 pentru una legendară. Queen Sylvannas în Hearthstone:

Imaginea de mai sus reprezintă varianta Golden, animată, ce presupune un cost dublu de Arcane Dust pentru craftare. Spre deosebire de WOW TCG, aceste cărți nu se pot tranzacționa.

Sintetizând, resursele virtuale în Hearthstone sunt reprezentate de: mana (cost al jucării efective a cărților), Arcane Dust (cost aferent obținerii propriu-zise a unei cărți), Gold (cost ocazionat de achiziția de pachete)

Resursele reale sunt reprezentate de bani cu care se pot achiziționa pachete.

Hearthstone ca tipologie este un joc TBS (Turn Based Strategy), cu limită de timp pentru efectuarea unei mutări.

 

ÎN CONCLUZIE, universul Warcraft, ca franșiză dezvoltată de peste două zeci de ani, prezintă o bogăție de strategii, alături de povești impresionante (detaliate în cărți și, mai nou, filme), dezvoltate în jurul unor personaje încântătoare prin tragism și complexitate (Arthas, Kael’Thas, Jaina Proudmoore, Sylvannas, Warchief Thrall, Medihv sunt doar câteva exemple). Warcraft 3 a inspirat legendarul de pe-acum DOTA, inovând în materie de grafică 3D, iar WOW reprezintă pionierul construcțiilor elaborate de tip Massive Multiplayer Online.

Hearthstone aduce, în cele din urmă, prin competițiile locale și regionale (ca și DOTA, de altfel) în prim plan transmisiile online, fiind socotit, prin amploarea premiilor și a pasiunilor pe care le generează, aproape disciplină sportivă. Nu exagerez atunci când anticipez că jocuri precum Hearthstone sau Dota vor genera sume colosale prin drepturi de televizare a campionatelor mondiale, devenind, într-un orizont de timp nu prea îndepărtat, competiții cu pretenții olimpice.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s