Prezentare generală XenoDom
Așa cum anunțam în câteva postări anterioare, vom începe un atelier de scriere creativă Science-Fiction, intitulat XenoDom. Atelierul are ca scop asigurarea unui cadru care să permită familiarizarea cu particularitățile prozei SF, ducând astfel la creații originale (povestiri, nuvele, roman SF).
La modul concret, atelierul constă într-o serie de întâlniri cu frecvență săptămânală în sala Planetariului Universității de Vest din Timișoara. Pentru început, întâlnirile se vor desfășura în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, speranța fiind de permanentizare a proiectului, în funcție de receptivitatea acestuia.
Înscrierile se fac prin email la Ciprian Baciu (ciprian.baciu@e-uvt.ro), în perioada 07-20 octombrie 2019.
Structura atelierului
Cadrul va fi unul non-formal, prietenos, orientat către nevoile și preocupările participanților. Așadar, structura atelierului nu este una rigidă. Totuși, ca puncte de plecare, vom avea în vedere următoarele:
a) Elemente de tehnică și teorie literară
- Literatura SF ca subgen literar
- Relația dintre literatura SF și cea mainstream
- Macroteme ale literaturii SF: paradoxurile temporale, SF-ul postapocaliptic, utopie vs distopie, explorările spațiului cosmic (space opera), structuri alternative de inteligență etc
- Prezentare scriitori de SF: H.P. Lovecraft, Philip K. Dick, Isaac Asimov, Frank Herbert, George R.R. Martin etc
- Integrarea scrierilor SF în ansamblul genurilor apropiate: realismul magic, literatura fantasy sau urban fantasy, proza fantastică
b) Elemente științifice prezente în proza SF
- Explorare planete și sateliți în Sistemul Solar
- Sisteme stelare apropiate: Alpha Centauri, Trappist
- Constelații
- Implicațiile călătoriei la viteze superluminice
- Structura timpului, a spațiului și a materiei
c) Scriere creativă
- Imaginarul scriitorilor de sec. XIX (Tolstoi, Dostoievski, Turgheniev, Sienkiewicz, Dickens etc) vs scriitura cinematografică (Philip K. Dick, Isaac Asimov)
- Ritmul narativ
- Elemente de fonetică
- Paradoxuri temporale vs istorii inventate (Borges, Lovecraft, George R.R. Martin)
- Logica poetică tarkovskiană – adaptări cinematografice ale romanului SF (Călăuza, Solaris)
- Relația dintre scriitura SF și filmul SF
- Coerența premiselor supranaturale în construcția lumilor SF originale
- Echilibrul între componenta narativă, cea descriptivă și dialoguri
- Verosimilitatea personajelor în literatura SF
- Administrarea paradoxurilor SF, precum și a relațiilor dintre personaje în cadrul acestor paradoxuri
- Piața de carte românească și posibilități ulterioare de publicare, în mediul tipărit sau online
- Scriere creativă propriu-zisă: elaborare, analiză și îmbunătățire a textului, interacțiune cu ceilalți participanți la atelier, lectură publică
În ceea ce privește organizatorul atelierului, acesta voi fi eu – o să las pe blog și o prezentare a activității mele literare, unde voi păstra tipicul cv-ului literar, prin urmare mă voi vedea nevoit să vorbesc despre mine la persoana a III-a 🙂
Organizator
Atelierul de scriere creativă Science-Fiction XenoDom va fi organizat de către Ciprian-Ionuț BACIU. Acesta a obținut în anul 2019 premiul Convenției Naționale de SF (RomCon) pentru volumul de proză scurtă Amor fără alcool, publicat în anul 2018 la Editura Tritonic. Amor fără alcool, alături de un număr consistent de povestiri SF, conține și creații din sfera literaturii mainstream sau a realismului magic.
De asemenea, Ciprian-Ionuț BACIU este prezent în diferite colecții și antologii de proză SF și nu numai (seria 3.5, respectiv Timișoara Noir, publicate de editura Tritonic, antologiile Helion, Colecția Science Fiction – în pregătire la Editura Pavcon).
Ciprian-Ionuț BACIU are experiență ca organizator de ateliere de proză SF, ca urmare a prezenței constante în cadrul Festivalului Internațional de Artă și Cultură StudentFest (2016, 2017 atelier de proză scurtă SF, respectiv 2018 atelier de proză scurtă).
Note:
Atelierul se adresează tuturor persoanelor interesate, nu doar studenților și este gratuit.
Detalii la zi despre activitatea atelierului veți putea regăsi pe pagina de FaceBook, UVT XenoDom.
Mult succes!
🙂
mulțumim!