Home

Reguli pentru scriitorii începători, Anton Cehov (fragmente):

‘’Se presupune că cel care scrie trebuie să aibă, în afară de facultățile mintale obișnuite, și experiență. Cel mai mare onorariu îl primesc oamenii trecuți prin ciur și prin dârmon, iar cel mai mic – firile curate și neîntinate. Din prima categorie fac parte: cei care s-au însurat a treia oară, cei care au încercat să-și pună capăt zilelor, cei care și-au pierdut întreaga avere la cărți, cei care s-au bătut în duel, cei fugiți din cauza datoriilor și alții. Din ultima categorie fac parte cei care n-au datorii, logodnicii, cei ce nu beau, elevele de pension și alții. (…)

Când ai isprăvit, ia-ți manuscrisul în mână și, cu vinele străbătute de o înfiorare sacră, du-te la redacție – intră în încăperea sacrosanctă și, plin de speranță, predă-ți creația. (…)

Dacă vrei să scrii, procedează în felul următor: Alege-ți mai întâi o temă. În această privință, ai deplină libertate. Poți să folosești bunul-plac și chiar samavolnicia. Dar pentru a nu descoperi din nou America și a nu inventa a doua oară praful de pușcă, ferește-te de temele prea des tratate. (…)

Când ai isprăvit de scris, iscălește-te. Dacă nu alergi după popularitate și ți-e frică să nu mănânci bătaie, folosește un pseudonim.’’

Dată fiind nota umoristică în care marele prozator și dramaturg rus își elaborează, în 1885, regulile pentru tinerii scriitori, le-am putea numi, mai degrabă, sfaturi. Le vom analiza și urmări, în detaliu, în cadrul atelierului de scriere creativă SF XenoDom. Mai sunt încă trei zile de înscrieri, la adresa de email ciprian.baciu@e-uvt.ro. Atelierul se adresează tuturor celor interesați de literatură și este gratuit.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s