Home

Etapa înscrierilor la atelier fiind terminată, joia viitoare, pe 31 octombrie a.c., de la ora 18:00, vom avea o primă întâlnire introductivă și de organizare. Ședințele în cadrul atelierului sunt publice, orice persoană interesată poate participa, singura condiție fiind să-și anunțe, în prealabil, intenția, prin email la ciprian.baciu@e-uvt.ro, astfel încât să putem asigura, din timp, logistica în cadrul sălii de la Planetariu.

Începând cu luna noiembrie, vom demara ședințele de lucru săptămânale, în principiu joia, cu începere de la aceeași oră 18:00. Atelierul este gratuit, nonformal, într-un cadru prietenos, orientat pe nevoile și preocupările participanților. Nu este obligatorie participarea la fiecare ședință, nu se face prezența. Singura miză reală este să avansăm în meșteșugul cuvintelor, care, desigur, poate atrage după sine, odată cu noi creații, recunoașterea celor din jur, a cunoscuților, cititorilor, editorilor, atrăgând, pe cale de consecință, publicarea în reviste de profil, antologii, colecții tematice etc.

În ceea ce privește preview-ul (sau teaser-ul J ) acestei postări, vom trece de la Cehov la Philip K. Dick, păstrând aceeași notă umoristică. Contextul este reprezentat de Substanța M, unul dintre romanele schizoide în care autorul dezintegrează, cu nonșalanță, structura realității (spirituale, în fragmentul de mai jos). Intriga este reprezentată de un polițist sub acoperire, Bob Arctor, care se vede nevoit să fileze un periculos traficant de stupefiante, adică (nimic surprinzător pentru stilul lui Philip K. Dick) pe el însuși.

‘’— Credeți că, spuse cu voce tare, în timp ce conducea cu conștiinciozitate, atunci când murim și ne înfățișăm în fața lui Dumnezeu în ziua Judecății de Apoi, păcatele noastre vor fi înșiruite în ordine cronologică sau în ordinea gravității lor? Sau în ordine alfabetică? (…)

— Cred că acolo se folosesc referințele încrucișate, zise Luckman. Probabil că ți se înmânează, pur și simplu, o foaie scoasă din computer, reprezentând totalitatea datelor dintr-o coloană lungă, care au fost deja însumate. (…)

— Poate că au adunat toate păcatele tale într-un butoi mare de murături, spuse Arctor (…), pe care-l ridică și-ți aruncă, pur și simplu, tot conținutul în față. Iar tu nu poți decât să stai acolo, șiroind de păcate. De propriile tale păcate, plus, poate, câteva de-ale altora, care au ajuns în butoi din greșeală.

— Ale altcuiva cu același nume, zise Luckman. Ale unui alt Robert Arctor.”

Philip K. Dick operează adeseori cu elemente care țin de mistica simbolurilor religioase contrafăcute. Abordarea postmodernă a lui Philip K. Dick ține de o teologie specifică a falsului, în care până și elemente de recuzită franciscană sunt folosite pentru a sfâșia vălul înșelător al cunoașterii. Este cazul broaștelor, al struților sau al cyborgilor din Visează androizii oi electrice?, roman ecranizat în celebra serie Blade Runner.

Vom continua analiza scrierilor lui Philip K. Dick în cadrul atelierului, focalizându-ne asupra elementelor de tehnică literară (cu impact în primul rând asupra imaginarului fantastic), așa cum vom face și în cazul altor scriitori, precum Sienkiewicz, Borges, Turgheniev, Herbert, George R. R. Martin, Nabokov etc.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s